Показать сообщение отдельно
Старый 30.05.2017, 12:17   #165
D-Misha
Местный
 
Регистрация: 04.06.2012
Ресивер: x-810
Адрес: Україна
Сообщений: 225
Сказал(а) спасибо: 782
Поблагодарили 563 раз(а) в 209 сообщениях
Вес репутации: 14
D-Misha скоро придёт к известностиD-Misha скоро придёт к известности
По умолчанию

Чим молода картопля інакша та як її правильно споживати, – лікар-дієтолог


З'явилася молода картопля, і всім кортить її скуштувати з кропом, часником, маслом і сметаною. Дехто маленьку картопельку навiть не оббирає, лише миє. Та який із способів приготування молодої бульби вважається найздоровішим? На наші запитання відповіла лікар-дієтолог Зоряна Завада.

-- Скажіть, це правда, що молода картопля -- дієтичний продукт?

-- Так, на відміну від "старої" бульби, весняні сорти менш калорійні, поживність 100 грамів молодої картоплі майже така ж, як аналогічної порції рису. У 100 грамах молодої вареної картоплі -- 60 калорій, а у смаженій фрі -- майже 200. Тож, у порівнянні з картоплею фрі, молода -- продукт дієтичний. При цьому в ній є достатня кількість рослинних білків, вітамінів, а що найважливіше -- багато калію, такого потрібного для здоров'я серця і судин. Водночас тим, хто схильний до повноти, молоду бульбу не варто їсти вдосталь: 250 грамiв на день -- це максимум. Треба взяти за правило солити вже готову страву, так солi менше споживатимете. І в організмі не накопичуватиметься зайва рідина.

-- Як корисніше: варити молоду картоплю чи запікати?

-- Корисніше -- запікати не оббираючи. Це стосується і пізніх сортів, адже найбільше цінних мінеральних речовин у картоплині міститься у мiлiметровому шарi пiд шкіркою. Йдеться не лише про калій, а й про залізо, кальцій, фосфор. Крім корисної аскорбінової кислоти, у картоплі містяться також вітаміни групи В і РР. Звичайно, у шкірці акумулюються i шкiдливi речовини з грунту, тож перед приготуванням коренеплоди слiд дуже ретельно помити, пошкребти. Є в молодій картоплі й нiтрати (як i в капусті, огiрках, редисцi). Навiть коли вміст їх не перевищує допустимого, варто для профілактики замочити картоплини на кілька годин у холоднiй водi. Щоправда, тоді разом iз нітратами у воду перейдуть i водорозчиннi вiтамiни, зокрема аскорбінова кислота. -- Молоду бульбу дуже люблять діти. Чи корисна вона для них?

-- Авжеж, якщо виростили картоплю на своєму городі й знаєте, скільки в ній нітратів. Прийнятна страва для малих дітей -- картопляне пюре. А ось годувати їх бульбою в кожушку не варто, груба клітковина подразнюватиме шлунок і кишківник.

Последний раз редактировалось D-Misha; 30.05.2017 в 12:47.
D-Misha вне форума   Ответить с цитированием
3 пользователя(ей) сказали cпасибо: